Alphaville House / Sidney Quintela Architecture + Urbanism

Alphaville House / Sidney Quintela Architecture + Urbanism

© Rodrigue Melo

© Rodrigue Melo© Rodrigue Melo© Rodrigue Melo© Rodrigue Melo+ 26


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    310 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2018


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Artenele, Artimex, bontempo, Construction, Destitute, Formulas, Kiolo, Pavimenti, trix

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo

Text description provided by the architects. The Alphaville house is located in Salvador/Bahia in Brazil. It is inserted in a gated community, next to a large area of ​​protected Atlantic Forest, which influenced the entire design process.

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo

The house was designed to take advantage of its setting, with straight lines and the use of natural materials creating an urban feel but with a strong relationship to the site and its immediate context. Due to the natural and steep slopes of the plot, the floor plans of the four-storey house have been developed in a particular way, where the garage, located on the ground floor, is at the same level as the private spaces and All living areas are placed on the lower level.

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo
Package -1
Package -1
Section AA
Section AA
© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo

It became fundamental in the design process that the relationship between interior and exterior be maximized, therefore having large openings to take advantage of the views and creating a generous and comfortable exterior space, which allowed the owners to accommodate comfortably family and friends, were essential.

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo

The interweaving of the volumes, with its large bay windows and wooden sliding shutters, added movement to the facades, as well as shelter from sun exposure, natural ventilation, improving energy efficiency.

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo

The natural materials of the house, such as natural stones, wooden floors and windows, combined with the steel frame structure and frameless glass panel balustrades were carefully chosen. The building has translated into a contemporary but also relaxed style, blending beautifully into the landscape.

© Rodrigue Melo
© Rodrigue Melo