Huzhou City Planning Exhibition Museum / Perkins and Will

Huzhou City Planning Exhibition Museum / Perkins and Will

aerial view.  Image © Tri-ImagesThe building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall.  Image © Tri-ImagesThe folded metal forms of the exterior facade were continued through to the interior, with its materiality replaced by wooden louvers to create a warm and inviting ambience.  Organically shaped skylights bring additional natural light into the space during the day.  Image © Tri-ImagesSurrounded by full-height glass facades, the lobby seamlessly connects visitors to the surrounding landscape and lake.  Image © Tri-Images+ 22

aerial view.  Image © Tri-Images
aerial view. Image © Tri-Images

A gem on the historic Silk Road. Located on the southern shores of Tai Lake with the city of Shanghai to the east, the historic city of Huzhou is known as one of the cradles of silk culture. About 60 years ago, a large number of silk artifacts were discovered on the outskirts of Huzhou, dating back to 4,000 years ago. Today, the silk and textile industries still play an important role in Huzhou’s overall economic development. As the only town in the region to reference Lake Tai in its name. Perkins&Will imagined an urban planning exhibition museum for Huzhou inspired by the fluidity of water and the texture of silk. Covering an area of ​​15,600 square meters, the building houses a collection of exhibition halls, offices, a conference center and classrooms. The natural park and lake surrounding the museum attract nearby residents, creating an active cultural and community gathering place. Located between the CBD and the Tai Lake resort area, the project is a key part of the Olympic Sports Center and Huzhou Wetlands Park. Set in a verdant landscape with views of the nearby scenic mountains, the museum is a prominent cultural landmark in the region.

The original siting and orientation strategy was to enhance the scenic waterfront and mountain views to the northwest.  Image © Tri-Images
The original siting and orientation strategy was to enhance the scenic waterfront and mountain views to the northwest. Image © Tri-Images

Facade inspiration. Referring to the natural process of silk production, the building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall. The graceful ribbon-like facade is inspired by the organic forms of water and silk. The undulations of the curtain wall allow abundant natural light to penetrate the interior spaces while creating a feeling of fluidity in the facade.

The building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall.  Image © Tri-Images
The building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall. Image © Tri-Images
The graceful ribbon-like facade is inspired by the organic forms of water and silk.  The undulations of the curtain wall allow abundant natural light to enter the interior spaces, while creating a feeling of fluidity on the facade.  Image © Tri-Images
The graceful ribbon-like facade is inspired by the organic forms of water and silk. The undulations of the curtain wall allow abundant natural light to enter the interior spaces, while creating a feeling of fluidity on the facade. Image © Tri-Images

Connection with nature. Enclosed at either end by full-height glass facades, the lobby seamlessly connects visitors to the surrounding landscape. The folded metal forms of the exterior facade were continued inside, with its materiality replaced by wooden louvers to create a warm and inviting ambience. The organically shaped skylights above are reminiscent of local Taihu stone and bring additional natural light into the space while reducing the need for artificial lighting during the day.

The building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall.  Image © Tri-Images
The building consists of two cocoon-shaped volumes connected by a glazed entrance hall. Image © Tri-Images
Surrounded by full-height glass facades, the lobby seamlessly connects visitors to the surrounding landscape and lake.  Image © Tri-Images
Surrounded by full-height glass facades, the lobby seamlessly connects visitors to the surrounding landscape and lake. Image © Tri-Images

Main showroom. Set in the larger of the two cocoon shapes, the highlight of the project is, without a doubt, the physical model of Huzhou. As one of the greatest models of urban planning in China, it presents a fascinating story of the region’s illustrious past, while focusing on Huzhou’s long-term development plans and its commitment to a green and sustainable future. sustainable.

© Tri-Images
© Tri-Images
© Tri-Images
© Tri-Images

Movement of visitors. The internal circulation strategy is a modern interpretation of the winding character of traditional Chinese gardens. Different thematic spaces have been scattered along the main route of the exhibition and offer panoramic views of the exterior. The museum program is complemented by a library and cafe, providing patrons with a soothing and engaging place to rest during their visit.

© Tri-Images
© Tri-Images
© Tri-Images
© Tri-Images

Natural landscape. The original siting and orientation strategy was to enhance the scenic waterfront and mountain views to the northwest. The shape and positioning of the museum takes advantage of the site’s natural attributes while providing an iconic gesture to the city’s history and culture.

South side.  Image © Tri-Images
South side. Image © Tri-Images

Sustainability. The museum has received China’s Three-Star Green Building certification. The building and site design maintains a cohesive, organic relationship that respects and protects the adjacent natural wetlands and their vegetation. Through a series of sunlight simulation studies, the shape, orientation and design of the building’s facade have been optimized to allow an abundance of natural light into the interior spaces. Functional glazing panels in the curtain wall also allow the use of natural ventilation during appropriate times of the year to reduce additional energy consumption. The project also incorporates a rainwater harvesting system, the use of recycled materials and other smart energy-saving technologies to further reduce its carbon footprint. The Huzhou City Planning Exhibition Museum combines the city’s past, present and future, showcasing Huzhou’s history, culture and grand vision. It is a showcase for introducing the city and an urban fair for the culture and spirit of Huzhou, where citizens and visitors can understand, appreciate and participate in the development of Huzhou. — Kun Tao, Vice President of Huzhou Institute of Urban Planning and Design

aerial view at dusk.  Image © Tri-Images
aerial view at dusk. Image © Tri-Images